Recht en Projecten

Deze week even het juridische aspect bekeken, maar er moet nog meer opgezocht worden. Niet zo zeer de copyrights of patenten dat we onderzocht hebben. Maar in hoe verre is een vrijwilliger verplicht te gaan helpen en kan hij aangeklaagd worden indien er iets mis gaat. We hebben hierbij gevonden dat een vrijwilliger wel degelijk verplicht is te gaan helpen. Het is zo opgenomen in de wet dat wanneer iemand je vertelt dat er een persoon in nood is, dat je moet gaan helpen. De bron moet wel betrouwbaar zijn en de dreiging moet echt en dringend zijn. In hoe verre een vrijwilliger aangeklaagd kan worden is nog niet helemaal duidelijk. Op het eerste zicht volgens art. 1382 in het burgerlijk wetboek kan elke persoon aangeklaagd worden voor zijn daden, maar misschien dat hier nog een clausule rond bestaat die de vrijwilligers beschermt. Dit gaan we nog verder onderzoeken. Na contact met mijn begeleider zou de applicatie in zijn geheel ook niet voldoen aan de Belgische wetgeving, waarom niet is niet helemaal duidelijk. Hij gaat de paper opzoeken waarin dit wordt uitgelegd. Nu bij AED’s was het vroeger ook zo dat deze niet voldeden aan de Belgische wetgeving, maar de wetgeving is hier achteraf voor aangepast. Dus we gaan sowieso door met de thesis. Maar het is een interessant topic om te vermelden in de thesis. Ook beslissingen die gemaakt worden in het design van de applicatie kunnen hiermee in verband staan. Zo zullen we nooit de vrijwilliger zijn gegevens opslaan en bijhouden of hij al dan niet gaat helpen, zodanig dat hij niet kan aangeklaagd worden wegens schuldig verzuim.

Verder hebben we een gelijkaardig project bekeken. Het Android project waarop deze thesis gebaseerd is, is zelf gebaseerd op een project in Amerika, PulsePoint. Dit project hebben we deze week van dichterbij bekeken. Helaas is de source code niet beschikbaar en in wordt er heel weinig verteld over de interactie tussen backbone en applicatie juist werkt en welke services ze gebruiken. Wel hebben we een hoog niveau beschrijving terug gevonden en hebben we gekeken wat ze allemaal opnemen in de applicatie. Ook hoe gaan ze om met privacy, hoe weten zij dat hun vrijwilligers getraind zijn, … kwamen hierbij aanbod.

Volgende week gaan we verder andere projecten bespreken, onder anderen het Android project en een project in Nederland dat werkt met SMS’en (PulsePoint was ook over het internet). Verder zullen we hopelijk het juridische aspect afwerken. Vanaf dan zullen we meer technisch gaan en kijken welke services wij gaan gebruiken. We zullen dan ook starten met de eerste mock-ups. Nog genoeg te doen dus!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: